Литва закликає зупинити роботу АЕС в Білорусі через питання безпеки

31 май, 14:00

Держінспекція з питань безпеки атомної енергетики (ДІБАЕ) Литовської Республіки відправила офіційного листа в Міністерство з надзвичайних ситуацій Білорусі із закликом зупинити експлуатацію 1 та 2 енергоблоків Білоруської АЕС в Острівці. Про це повідомляє Delfi.

Електростанцію просять не експлуатувати доти, доки не будуть вирішені всі питання ядерної безпеки.

"Більшість питань забезпечення ядерної безпеки досі не вирішені виконанням рекомендацій щодо стрес-тестів, оцінкою безпеки, оцінкою пожежного ризику та іншими питаннями безпеки", – йдеться в повідомленні.

Інспекція просить Білорусь пояснити оприлюднену інформацію про те, що контур охолодження реактора 2-го енергоблока станції був забруднений органічними речовинами, а вторинного циркуляційного контуру 1-го енергоблока – радіонуклідами.

Також запитують роз'яснення щодо недоліків кріплення корпусу реактора та щодо виявлених дефектів і незавершених робіт. "Мета – отримати від Білорусі інформацію про встановлені граничні значення активності радіонуклідів, що викидаються у навколишнє середовище", – зазначили в інспекції.

Копії листа були направлені до Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), Європейської комісії, Європейської групи з нагляду у сфері ядерної безпеки та Асоціації західноєвропейських органів регулювання ядерної безпеки.

Наталія Софієнко

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/272364.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua