Очікування бізнесу. Будівельні компанії вперше за півтора року заявили про покращення

02 июн, 14:30

Український бізнес другий місяць зберігає оптимістичну оцінку щодо своєї поточної діяльності, а будівельні компанії взагалі вперше за останні півтора року прогнозують зростання свого сектору. Про це свідчить щомісячне опитування Національного банку.

НБУ вказує, що на суттєве поліпшення оцінок результатів діяльності підприємств будівництва впливає поступове поновлення роботи більшості вітчизняних виробників будівельних матеріалів, пожвавлення попиту, а також сезонний фактор.

Індекс очікувань ділової активності, який веде НБУ, у травні трохи знизився – до 50,5 після 51,5 у квітні, але загалом залишається на позитивному рівні.

"Успішне відновлення енергосистеми, пожвавлення внутрішнього попиту, зокрема завдяки поступовому поверненню українців з-за кордону, а також зміцнення гривні сприяли позитивним настроям щодо економічних результатів респондентів у найближчій перспективі", – пояснив НБУ.

Індекс очікувань ділової активності може коливатися від 0 до 100. Рівень вище 50 означає поліпшення або зростання проти попереднього місяця, і чим вище відхилення індексу від рівня 50, тим вища швидкість змін.

Єдиний сектор економіки, індекс очікувань якого залишається нижче нейтрального рівня, – це сфера послуг.

Попри загалом позитивні очікування, респонденти всіх секторів заявили, що не готові збільшувати кількість працівників.

Опитування проводилось з 4 до 24 травня 2023 року. У ньому взяли участь 487 підприємств.

Андрій Водяний

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/272460.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua