ФДМУ централізує управління державним майном, запровадить державний фонд і земельний банк

22 июн, 23:49

Фонд державного майна (ФДМУ) України розробляє плани щодо централізації управління державним майном, включаючи створення суверенного фонду, земельного банку та інвестиційного фонду нерухомості. Рустем Умеров, голова ФСМУ, розповів, що в суверенному фонді будуть розміщені стратегічні державні підприємства, які не підлягають приватизації, що забезпечить ефективне довгострокове управління та генерує прибуток для майбутніх поколінь. Хоча додаткові подробиці не розголошуються, аналітики припускають, що модель фонду національного добробуту (NWF), схожа на сінгапурську Temasek, може бути використана.

Суверенні фонди добробуту (SWF) зазвичай створюються для управління резервною ліквідністю країни, яку часто отримують із резервів ресурсів або валютних резервів. ДФБ головним чином функціонують як менеджери фондів, інвестуючи в цінні папери, якими торгують на основних розвинених ринках. Навпаки, ФНБ активно керують операційними активами як портфелем, прагнучи максимізувати вартість шляхом розвитку активів, реструктуризації та монетизації. Успіх таких фондів залежить від надійного корпоративного управління, прикладом чого є контрастні результати дуже успішного GPFG у Норвегії та погано керованого фонду FIEM/FEM у Венесуелі.

Крім того, план передбачає передачу в довгострокову оренду всіх державних земель сільськогосподарського призначення в єдине ціле. Станом на 2020 рік в Україні було 750 тис. га державних сільськогосподарських угідь, при цьому найбільша агрокомпанія обробляє 363 тис. га. Консолідація має на меті покращити нагляд, оскільки корупційні скандали переслідували такі організації, як Національна академія аграрних наук (НААН). Зазначимо, що з липня 2021 року громадянам України дозволено купувати та продавати землі сільськогосподарського призначення, але продаж та купівля земель сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності залишається забороненою.

Крім того, створення інвестиційного фонду нерухомості має на меті орендувати такі об’єкти, як порти та об’єкти інфраструктури. Точна операційна модель і структура доходів фонду залишаються невизначеними. Оскільки в управлінні різних суб’єктів господарювання, в тому числі державних підприємств та установ, перебуває понад 1 млн об’єктів нерухомості, вартість, умови використання та вартість оренди цих активів наразі не розголошуються. Майбутній розвиток централізації та управління державною власністю проллє світло на підхід України до максимального використання потенціалу її ресурсів та інфраструктури.

http://e-finance.com.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/272974.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua