Міжнародні партнери відіграють ключову роль у фінансуванні держбюджету України

30 июн, 09:00

Згідно з опублікованим 28 червня звітом про фінансову стабільність, Сполучені Штати Америки та Європейський Союз майже зрівнялися за обсягом наданої допомоги Україні протягом минулого та 2023 року. У рамках Європейського Союзу слід розуміти установи ЄС, включаючи Європейський інвестиційний банк (ЄІБ). За цей період США та ЄС виділили окремо понад 17 мільярдів доларів.

Міжнародні фінансові організації, зокрема Міжнародний валютний фонд (МВФ) та Світовий банк, посідають друге місце за обсягом наданої допомоги. Після них слідують інші країни, такі як Канада, Великобританія, Японія, Швейцарія, Норвегія, Ісландія та Албанія. Цікаво, що найбільша допомога надійшла від США протягом минулого року, а з початку 2023 року до 14 червня - від установ ЄС та ЄІБ.

У Національному банку України (НБУ) відзначають, що обсяги руйнувань та втрат внаслідок війни лише зростають. За оцінками Світового банку, вартість відновлення України перевищить 400 мільярдів доларів протягом наступних 10 років.

"Розробка механізму фінансування відновлення України триває на кількох платформах. США та інші партнери анонсували допомогу для відновлення інфраструктури. Деяку частину ресурсів можна покрити за рахунок заморожених коштів Росії", - сподіваються у НБУ.

За оцінками Bloomberg, за межами України на кінець травня заморожено практично 360 мільярдів доларів активів Росії. Механізми передачі цих коштів Україні все ще розробляються та випробовуються.

"За оцінками агенції, у США вже стягнено близько $635 млн. У Канаді створено спеціальний механізм конфіскації приватних та державних російських активів. Уряд Бельгії планує передати відсотки від заморожених російських активів Україні. Однак жодних із заморожених чи конфіскованих коштів Україні ще не передано", - додали у НБУ.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/273115.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua