Бізнес продовжує позитивно оцінювати свої перспективи - НБУ

04 июл, 09:00

Протягом третього місяця поспіль бізнес продовжує позитивно оцінювати результати та перспективи своєї діяльності. Це свідчать результати щомісячного опитування Національного банку України (НБУ) щодо індексу очікувань ділової активності.

Згідно з повідомленням, "бізнес, адаптувавшись до складних умов повномасштабної війни, третій місяць поспіль позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності".

В червні індекс очікувань залишився вище нейтрального рівня, підвищившись до 50,8 порівняно з 50,5 у травні. Зауважено, що до такого покращення сприяли зниження темпів зростання витрат на сировину та енергію, поступове налагодження виробничих та логістичних ланцюгів, покращення інфляційних та курсових очікувань, а також пожвавлення внутрішнього попиту.

Підприємства будівництва надали найоптимістичніші оцінки завдяки сприятливим погодним умовам, потребі у розширенні західної логістики, будівництві та відновленні доріг.

Підприємства торгівлі вчетверте поспіль надали позитивні оцінки завдяки стабільному споживчому настрою, збільшенню пропозиції товарів та зниженню темпів інфляції.

Підприємства промисловості поліпшили свої оцінки завдяки зниженню темпів зростання витрат на сировину та енергію, відновленню виробничих та логістичних ланцюгів, а також зниженню темпів інфляції.

Підприємства сфери послуг другий місяць поспіль єдині серед інших секторів зберігли негативні оцінки щодо своїх економічних перспектив через низьку платоспроможність населення, слабкий попит та проблеми з логістикою, повідомили в Національному банку.

Більшість підприємств, які беруть участь в опитуваннях, висловлюють високі очікування стосовно зростання цін на їхню продукцію або послуги.

Оцінки щодо зайнятості були неоднорідними. Представники будівельного та сфери послуг вперше за тривалий період очікують збільшення загальної кількості працівників, тоді як підприємства промисловості та торгівлі прогнозують її зменшення.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/273168.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua