Як до ОВДП відносяться іноземні інвестори, а як українські

06 июл, 12:00

Нерезиденти мають стримані інвестиційні настрої щодо можливості придбання облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП), а українці навпаки активно вкладають кошти у цінні папери. Про це повідомив керівник брокерського підрозділу ICU Андрій Величко в ексклюзивному коментарі для видання Delo.ua.

За словами Величка, причиною стриманих інвестиційних настроїв іноземців стали діючі в Україні обмеження щодо репатріації доходів.

На початку квітня Національний банк України дозволив нерезидентам репатріювати за кордон доходи, отримані з ОВДП. Тобто репатріації підлягали лише відсотки, отримані за ОВДП.

"Тому, щоб спробувати цей алгоритм в дії, нерезиденти одразу придбали короткострокові папери з погашенням у травні 2023 року. Але за кілька днів до погашення, а саме 19 травня 2023 року, Національний банк України впровадив додаткову вимогу для репатріації відсоткового доходу (постанова правління НБУ №68 від 19.05.2023). Це нове рішення дозволяє виводити за кордон отримані відсотки виключно за паперами, якими інвестор володів не менше ніж 90 днів. Тому нерезиденти, які очікували погашення паперів у травні, не були дуже задоволені таким рішенням і зараз не так охоче інвестують в ОВДП", - пояснює ситуацію Андрій Величко.

Наразі доля ОВДП у власності нерезидентів складає 3,52% або близько 51,1 млрд грн від загального обсягу ОВДП. Для порівняння, ще чотири місяці тому цей показник становив 7% або близько 75 млрд грн.

У той же час, якщо нерезиденти зменшили свою частку в ОВДП майже вдвічі, то українці, навпаки, збільшили свої інвестиції вдвічі, зауважує Андрій Величко з ICU.

"На початку повномасштабного конфлікту портфель інвесторів-фізичних осіб складав 25,27 млрд грн (2,46% від загального обсягу ОВДП). Зараз цей показник становить уже 42,02 млрд грн (або 2,89%). Ще з початку великої війни українці активно долучилися до підтримки не лише військових зусиль, а й потужно підтримують бюджет шляхом купівлі військових ОВДП", - підкреслює Величко.

За його словами, зараз спостерігається чіткий тренд на зниження інфляції, а ставки за довгостроковими ОВДП залишаються досить високими - до 21%. Тому громадяни активно інвестують у "довгу" гривню, що дозволяє зберегти вартість коштів і отримувати додатковий дохід.

В ICU позитивно оцінюють механізм погашення ОВДП під час повномасштабної війни, оскільки технічних збоїв в цьому процесі не було.

"Держава проявила себе як надійний партнер. Незважаючи на обстріли інфраструктурних об'єктів, відсутність електроенергії та танки поблизу Києва, держава продовжувала сплачувати відсотки та погашати облігації", - зазначає Андрій Величко.

Українці демонструють свою віру в економіку країни, активно інвестуючи вільні кошти у внутрішні державні облігації. Це свідчить про підтримку громадянами української економіки та довіру до її стабільності та надійності. Нерезиденти, у свою чергу, відчувають обмеження, що впливає на їхні інвестиційні рішення. Проте, незалежно від цього, українські ОВДП продовжують залишатися привабливою інвестиційною можливістю для внутрішніх та зовнішніх інвесторів.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/273210.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua