Сповільнення інфляції в Україні

12 июл, 09:00

Інфляція в Україні сповільнилася до рівня 12,8% у червні 2023 року, і таке зниження цінових темпів призвело до послаблення тиску на споживчий ринок. Дані Державного комітету статистики свідчать, що порівняно з попереднім місяцем, інфляція становила 0,8%, а з початку року цей показник склав 4,6%. В порівнянні з червнем 2022 року, інфляція скоротилася на 12,8%. Базова інфляція з початку року становила 3,2%, а порівняно з травнем 2023 року зросла на 0,1%.

На споживчому ринку у червні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,1%. Зокрема, м'ясо та м'ясопродукти подорожчали найбільше — на 1,9%. Овочі, кисломолочні продукти, безалкогольні напої, риба та продукти з риби, хліб подорожчали на 1,0-0,2%. Проте ціни на яйця, рис, продукти переробки зернових, соняшникову олію, фрукти, сало, молоко та сири знизилися на 4,1-0,5%.

У сфері тютюнових виробів ціни зросли на 1,5%, а на алкогольні напої — на 0,2%. У той же час ціни на одяг в середньому знизилися на 3,1%, а взуття — на 3,0%.

Тарифи, зокрема ціни на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива, зросли на 11,9%. Особливо помітне зростання спостерігалося у цінах на електроенергію, яка подорожчала на 69,7%. В той же час, ціни на транспорт знизилися на 0,8%, переважно через зниження вартості палива та мастил на 2,0%. Проте вартість проїзду у залізничному пасажирському транспорті зросла на 3,1%.

У сфері зв'язку ціни підвищилися на 0,5% через підвищення тарифів на місцевий телефонний зв'язок на 13,8%.

Попри сповільнення інфляційних темпів, Україна продовжує відчувати економічний тиск, пов'язаний зі зростанням цін на деякі групи товарів і послуг. Це викликає виклики для населення та господарств, що вимагає уважного контролю та ефективного управління ціновими процесами.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/273314.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua