Запаси газу в українських ПСГ нижчі за планові

24 июл, 11:30

Станом на 1 липня поточного року, Україна успішно закачала лише 1,5 млрд куб. м газу в підземні газосховища, починаючи з 17 квітня - дати початку сезону закачки. Відповідно до даних Міжнародного енергетичного агентства, наразі обсяг запасів в підземних газосховищах становить 10,5 млрд куб. м газу, що менше від планових 14 млрд куб. м.

Згідно з звітом МЕА, на початок березня запаси газу в підземних сховищах України складали 9 млрд куб. м, і за період до 1 липня кількість цих запасів зросла на 1,5 млрд куб. м. Таким чином, за три місяці Україні вдалося закачати в ПСГ лише зазначену кількість газу.

Згідно з планами Кабінету міністрів, перед початком опалювального сезону 2023/2024 Україна має накопичити 14 млрд куб. м газу. Порівняно з попередніми опалювальними сезонами, такий обсяг є невеликим. Приміром, в планах уряду на 2022 рік було накопичити 19 млрд куб. м газу, але фактично за даними вересня 2022 року, досягнуто лише 14 млрд куб. м.

Проте, слід відзначити, що вплив на цей рівень накопичення газу мали низькі обсяги споживання газу в опалювальному сезоні 2022/2023 через теплу зиму та зменшення обсягів споживання промисловістю. У 2021 році фактичне споживання газу в Україні склало 26,8 млрд куб. м, з них лише 8,6 млрд куб. м спожито населенням, 6,3 млрд куб. м спожили виробники тепла, а промисловість, бюджетні організації та інші непобутові споживачі використали 11,9 млрд куб. м.

В умовах постійних змін на ринку енергоносіїв та підвищеної нестабільності, уряд України має активно працювати над стратегіями забезпечення енергетичної безпеки країни та оптимізації використання газових ресурсів.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/273625.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua