Україна переглянула статуси населених пунктів: які зміни передбачає новий закон

01 авг, 11:30

28 липня Верховна Рада України прийняла законопроект №8263 "Про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою", який вносить оновлені зміни до класифікації населених пунктів в країні. Документ передбачає встановлення нового порядку утворення, ліквідації, перейменування та зміни статусу населених пунктів.

Згідно з прийнятим законом, статус "селищ міського типу" ліквідується, і в Україні лише міста, селища та села зможуть існувати. Таким чином, містами залишаться лише ті населені пункти, які на даний момент вже мали цей статус, а всі "смт" (селища міського типу) перетворяться на "прості" села.

Наразі, станом на липень 2023 року, в Україні, включаючи всі окуповані Росією території, нараховується 459 міст, 881 смт, 1164 звичайних селища та 27204 села.

Закон також визначає критерії для класифікації населених пунктів. Зокрема, містом вважатиметься населений пункт з переважно компактною забудовою, який має не менше 10 тисяч жителів. Селищем визнається населений пункт з переважно садибною забудовою, де проживає не менше 5 тисяч людей. А селом вважатиметься населений пункт з садибною забудовою та чисельністю менше 5 тисяч мешканців.

Зазначено, що законопроект буде набирати чинності через три місяці з дня його офіційної опублікації. Передбачено, що всі міста, які на момент прийняття закону мали статус міста, автоматично збережуть його, і не перейдуть у розряд селищ. Процедура переведення "смт" у статус сіл потребує додаткових роз'яснень і деталей, які наразі відсутні у законі, проте очікується, що відповідна інформація буде надана у подальших редакціях документу.

Цей законопроект є частиною процесу дерадикалізації адміністративно-територіального устрою країни і спрямований на оптимізацію структури населених пунктів в Україні, що може позитивно вплинути на адміністративно-територіальний розвиток країни.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/273822.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua