Прогноз ВВП може бути відкоригований

03 авг, 09:00

Міністерство економіки України розглядає можливість коригування прогнозу зростання ВВП після руйнування Каховської гідроелектростанції російськими військовими. Наталія Горшкова, директорка Департаменту стратегічного планування та макроекономічного прогнозування Мінекономіки, визначила це у звіті.

У висновку, який розробляло Мінекономіки, спочатку передбачалося, що ВВП зросте на 3,2% у 2023 році. Однак через втрату Каховської ГЕС та негативні передбачення щодо врожаю, цей показник було знижено до 2,8% у червні.

"Мабуть, ми були поспішні. Зараз у наших робочих обчисленнях ми бачимо можливість досягти реального зростання в 5% цього року. Однак чи ми будемо змінювати [прогноз] в більш оптимістичну сторону, ще під питанням, оскільки існують значні ризики. Ми також є частиною бюджетного процесу, і ми не хотіли б надто часто переглядати базові показники для формування бюджету, як на гойдалках", - поділилася Наталія Горшкова під час експертного заходу в Центрі економічної стратегії.

Згідно з поточними прогнозами Мінекономіки, у 2024 році економіка України може відновитися на ще 5%. Позитивні зміни можуть бути обумовлені реконструкцією гідроелектростанції та відновленням виробництва електроенергії, що збільшить внутрішній ресурсний потенціал країни.

Однак, несвідоме руйнування критичних інфраструктурних об'єктів наголошує на необхідності зміцнення заходів безпеки та захисту від подібних загроз. Відновлення виробництва та стабілізація економічного розвитку вимагатимуть відповідних зусиль і уважного моніторингу ситуації.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/273881.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua