Хто має можливість вийти на пенсію достроково

06 авг, 18:00

В Україні існують певні категорії громадян, які мають можливість вийти на пенсію достроково. Це право надається як жінкам, так і чоловікам, але залежить від певних умов та критеріїв. Для жінок, які народили п'ятьох або більше дітей, передбачено право на отримання пенсії у віці 50 років. Однак, для отримання дострокової пенсії, вони також повинні мати страховий стаж тривалістю не менше 15 років.

Чоловікам також дозволяється вийти на пенсію достроково. Багатодітний батько може скористатися цією можливістю, якщо мати дітей не скористалася своїм правом на достроковий вихід на пенсію, або у разі її відсутності. Умови для чоловіків полягають у досягненні віку 55 років та наявності страхового стажу тривалістю не менше 20 років.

Для отримання дострокової пенсії, громадяни повинні подати заяву до органу Пенсійного фонду у встановлений строк. Таку заяву можна подати не раніше, ніж за місяць до досягнення пенсійного віку (50 років для жінок, 55 років для чоловіків) та бажано не пізніше трьох місяців до цього дня. Якщо заява була подана вчасно, виплати пенсії почнуть надходити з дня досягнення відповідного пенсійного віку. В іншому випадку, якщо заяву подано пізніше тримісячного терміну, виплати почнуть нараховуватися з дати подання заяви.

При поданні заяви до Пенсійного фонду, громадяни повинні надати певні документи, які підтверджують їх особу та страховий стаж. Це включає документ, що засвідчує особу, документ про придбаний страховий стаж, а також свідоцтва про народження дітей або їх паспорти, якщо це стосується багатодітних матерів або батьків.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/273913.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua