Законопроект №9463 передбачає національний роумінг у невеликих населених пунктах. Мінцифри має надію на підтримку

09 авг, 12:00

У Міністерстві цифрової трансформації України висловили надію на підтримку законопроекту №9463 депутатами Верховної Ради. Цей законопроект передбачає національний роумінг у невеликих населених пунктах. Міністр Михайло Федоров повідомив про це в своєму Telegram-каналі.

"Нацроумінг назавжди. Сьогодні понад 5 тисяч населених пунктів мають покриття лише від одного з трьох мобільних операторів. Через це люди, що відвідують чи проїжджають такі села, можуть повністю втрачати зв’язок. Законопроєкт допоможе українцям бути постійно онлайн", - зазначив міністр.

Прийняття відповідного закону також дозволить українцям користуватися 4G-зв'язком у будь-якому куточку країни, оскільки він передбачає моніторинг швидкості мобільного інтернету.

"Зараз держава не має права моніторити швидкість інтернету і впливати на його покращення. Законопроєкт офіційно визначить одним із показників якості швидкість мобільного інтернету. Ці зміни допоможуть забезпечити по всій країні достатню швидкість для зумів з колегами, постингу фото й відео та обміну файлами без Wi-Fi", - вказав Федоров.

Попередній законопроект також передбачає можливість користувачів здійснювати спід-тести і повідомляти про території, де є проблеми зі зв’язком. Отримання результатів з низькою якістю стануть законним підставою для перевірки зв'язку на місцях та стимулюватимуть операторів покращити його.

Зазначимо, що законопроект №9463 було внесено до парламенту 6 липня з пропозиції депутатів з комітету з питань цифрової трансформації, в тому числі його голови Михайла Крячка ("Слуга народу").

Він, зокрема, передбачає, що постачальники електронних комунікаційних мереж/послуг, які використовують визначені планом розподілу і користування радіочастотним спектром радіотехнології стільникового радіозв‘язку, зобов’язані укладати між собою договори про національний роумінг в усіх населених пунктах із населенням менше ніж 2 тисяч осіб.

Обов'язкові вимоги до такого договору про нацроумінг має встановити Національна комісія з регулювання зв'язку та інформатизації.

Також регулятор повинен встановити розміри оптової плати за здійснення дзвінків, SMS-повідомлень та послуги роумінгу даних у нацроумінгу, якщо про це не зможуть домовитися між собою оператори гостьової та домашньої мереж.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/273985.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua