Польща висуває пропозиції щодо розвитку українського зернового транзиту та запрошує ЄС до співпраці

11 авг, 12:00

Польща, враховуючи ростучі обсяги транспортування українського зерна через її порти, закликає Європейський Союз сприяти розвитку пропускної спроможності портових споруд для збільшення поставок. Цю ініціативу висловив міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус, повідомляє агентство Bloomberg.

За його словами, обсяг експорту зерна з України через польські порти у червні збільшився до 260 тис. тонн, що більше ніж удвічі в порівнянні з попереднім періодом цього року. За прогнозами, цей показник продовжить зростати, адже вихід Росії із Чорноморської зернової ініціативи змушує Україну розглядати альтернативні маршрути.

"Ми розуміємо, що Україні потрібна допомога, і ми готові до цього. Плануємо будувати спеціалізовані порти, призначені виключно для транспортування зерна, так звані агропорти", - зазначив представник польського уряду.

Також Телус відзначив, що Варшава вже налагодила переговори з Вільнюсом стосовно переміщення фітосанітарного контролю з польського кордону на литовські порти. Це заходи спрямовані на прискорення транзиту українського зерна.

Водночас Телус підкреслив, що Польща не має наміру скасовувати внутрішній заборону на імпорт українського зерна, строк дії якої закінчується наприкінці вересня.

За відомостями агентства Bloomberg, такі дії Варшави можуть призвести до нового конфлікту з Брюсселем, який намагався обмежити цю заборону.

Представник польського уряду висловив думку, що необхідно створити реальні "коридори солідарності", якими українська продукція зможе безперешкодно поступати в глиб Європи. Він зазначив, що період надмірного навантаження, викликаного різким зростанням імпорту зерна з України на початку цього року, вже минув, але швидко наповнені силоси можуть ускладнити ситуацію.

"Скасування заборони було б можливим лише тоді, коли в Польщі почав бракувати зерна", - наголосив Телус, додавши, що наразі такої загрози немає.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/274032.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua