Темпи інфляції в Україні сповільнилися у липні до 11,3%

11 авг, 09:00

У липні цього року в Україні було зафіксовано зниження інфляції в річному вимірі до 11,3%, за даними Державної служби статистики України (Держстат).

Порівняно з червнем, коли споживчі ціни зросли на 0,8%, у липні відбулося зниження на 0,6%. Ці дані вказують на певне збалансування темпів інфляції в країні.

Що стосується інфляційних показників за останні місяці, то інфляція у червні була на рівні 0,7%. Проте за підсумками липня 2023 року цей показник вже знизився до 11,3%, що є позитивним сигналом для економіки.

Серед основних показників інфляції, базова інфляція в липні залишилася на нульовому рівні. Це сталося після дефляції у червні (зниження цін на 0,1%) та попереднього зростання в травні (0,3%).

У річному вимірі, порівняно з червнем, базова інфляція також відзначила зниження, становлячи 12,3% проти попередніх 13,7%.

Згідно з даними Держстату, за період з початку цього року інфляція в Україні становила 4,0%, тоді як базова інфляція склала 3,2%.

Під час аналізу споживчого ринку за липень, виявлено, що ціни на продукти та безалкогольні напої знизилися на 1,9%. В основному, це стосується знецінення цін на овочі (на 18,2%), яйця (зниження на 7,6-0,4%), продукти переробки зернових, рис, фрукти, сало, соняшникову олію та кисломолочну продукцію.

Проте, ціни на м'ясо та м'ясопродукти, цукор, рибу та продукти з риби, а також безалкогольні напої підвищились на 1,4-0,5%. Також зросли ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби – на 1,0.

У сфері транспорту відзначено зростання цін на 2,7%, що переважно пов'язано з підвищенням вартості пального та мастил на 7,3%. Окрім того, в цінах на зв'язок відбувся приріст у 0,3%, обумовлений зростанням вартості поштових послуг на 5,8%.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/274040.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua