Розширення Угоди: Україна та Північна Македонія запускають зону вільної торгівлі

18 авг, 09:00

На недавньому засіданні уряду України була прийнята важлива постанова, що робить зміни до процедури митного оформлення товарів, які підлягають ліцензуванню, в рамках Республіки Північна Македонія. Ця ініціатива є частиною угоди про зону вільної торгівлі між Україною та цією країною.

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Цей новий документ набагато збільшує розмаїтість заходів у сфері вільної торгівлі між Україною та Північною Македонією, враховуючи оновлену угоду, що була ратифікована цього року. Це призвело до важливого кроку для України – включення Північної Македонії до Регіональної конвенції Пан-Євро-Мед, яка регулює правила походження товарів. Крім того, був отриманий Сертифікат на перевезення товарів EUR.1, який має вагому роль для торгівлі між цими двома країнами.

Однією з головних переваг угоди є спрощення процедури митного оформлення сільськогосподарських товарів.

Торговий представник України, заступник міністра економіки Тарас Качка, зауважив, що "українські аграрії отримають більший доступ до європейських ринків, використовуючи компоненти, вироблені в Північній Македонії, для виробництва продукції, яка буде реалізована в ЄС".

Запровадження зони вільної торгівлі між Україною та Північною Македонією значно зміцнює позиції українських виробників на європейських та світових ринках.

Згідно з ухваленою постановою, суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності більше не потрібно отримувати ліцензії на імпорт товарів з Північної Македонії, якщо це відбувається в межах тарифної квоти. Розподіл таких квот буде проводитися митними органами за принципом "перший прийшов – перший обслуговується".

Вже у жовтні минулого року Україна та Північна Македонія підписали оновлений додаток до угоди про вільну торгівлю між двома країнами. Ця угода інтегрує ринки обох країн з ринками ЄС, Туреччини, Молдови, Грузії, Норвегії, Швейцарії та Ізраїлю через систему правил походження Пан-Євро-Мед.

На додаток до цього, Україна та Північна Македонія домовилися про впровадження режиму "транспортного безвізу", що розширює можливості для транзитних перевезень.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/274145.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua