Про сплату заборгованості з єдиного внеску

25 авг, 15:13

Головне управління ДПС у м. Києві повідомляє, що правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску, умови та порядок його нарахування і сплати регулюються виключно Законом України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
ФОП, у тому числі які обрали спрощену систему оподаткування, особи, які проводять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства зобов'язані сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (єдиний внесок), нарахований за календарний квартал, не пізніше 20 числа місяця, що наступає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.
Роботодавці, зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця.
Сума єдиного внеску своєчасно не нарахована та/або не сплачена у зазначені строки – є недоїмкою.
Податковий орган надсилає платнику єдиного внеску, у якого станом на кінець календарного місяця обліковується заборгованість зі сплати єдиного внеску вимогу про сплату боргу (недоїмки).
У разі, якщо платник єдиного внеску протягом 10 календарних днів з дня надходження вимоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з податковим органом шляхом оскарження в адміністративному чи судовому порядку, податковий орган надсилає в порядку, встановленому законом, до підрозділу державної виконавчої служби вимогу про сплату боргу (недоїмки).
Крім того, податковим органом у разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції (штрафи та пеня), а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом. Так, з 01.08.2023 відновлено застосування до платників фінансових санкцій (штрафи та пеня) за порушення норм законодавства про єдиний внесок.
Разом з тим, слід зазначити що з 01.03.2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану ФОП, у тому числі які обрали спрощену систему оподаткування, особи які проводять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе. Тобто важливо розуміти, що мова йде саме про сплату внеску за себе, як ФОПа.
Переглянути відеоматеріал можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=10_tknXSgcI


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/274301.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua