Податкові новини (ДПС у м. Києві) 05.09.2023

05 сен, 10:41

Особливості реєстрації повернення товарів, непроданих у зв’язку з неявкою покупця

Головне управління ДПС у м. Києві повідомляє, що відповідно до п. 5 розділу ІІІ Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій,  що  застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05 липня 2016 року за № 918/29048, реєстрація продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів через РРО проводиться одночасно з розрахунковою операцією.
Розрахунковий документ на повну суму проведеної операції, створений у паперовій та/або електронній формі, надається особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї. Розрахункова операція вважається проведеною через РРО, якщо дані про її обсяги введені в режимі реєстрації.
Таким чином, у випадку не отримання або відмови від товару покупцем, при відправці їх за допомогою служб доставки достатньо в режимі реєстрації провести операцію повернення товарів на підставі квитанції від служби доставки про повернення відправлення та чеку РРО/ПРРО, в яких такі товари ідентифіковані.
Звертаємо увагу, що обов’язком саме продавця товарів є організація надання інформації щодо підтвердження повернення товарів без їх продажу від служби доставки.
Жодних актів на повернення коштів складати не потрібно, так як такі акти складаються лише у випадках повернення коштів покупцю, а сума повернення перевищує 100 гривень.


Яким чином буде враховуватись розмір доходу, отриманого при перебуванні на спрощеній системі з особливостями оподаткування, для обрахунку граничного розміру доходу для визначення операцій контрольованими?

Головне управління ДПС у м. Києві повідомляє, що господарські операції визнаються контрольованими, якщо, зокрема, річний дохід платника податків від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 150 мільйонів гривень (за вирахуванням непрямих податків)  за  відповідний  податковий  (звітний)  рік  (пп. 39.2.1.7  пп. 39.2.1  п. 39.2 ст. 39 Податкового кодексу України).
Річний дохід для цілей застосування пп. 39.2.1.7 пп. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 ПКУ обчислюється за весь звітний рік.
Тобто до річного доходу платника, який у 2023 році перейшов на спрощену систему з особливостями оподаткування, також включається дохід, отриманий в цьому році під час перебування на єдиному податку третьої групи за ставкою 2 відсотки доходу.
Звертаємо увагу, що більш детально ознайомитися з правилами переходу на  довоєнну систему оподаткування та особливостями оподаткування  платників  податків  у  період  дії  воєнного  стану,  у  зв’язку із  змінами, запровадженими  Законом  України  від  30  червня  2023   року   № 3219-ІХ,  можна в інформаційному листі ДПС України за посиланням:
 https://tax.gov.ua/data/material/000/578/694703/InfoList4_2023.pdf


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/274459.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua