Створення 5 сміттєобробних кластерів на Закарпатті: Нова екологічна модель обробки відходів

07 сен, 15:30

На базі Закарпаття заплановано розробити та реалізувати новий план управління відходами, який передбачає створення п'яти сміттєобробних кластерів – найбільш екологічної моделі обробки сміття. Проект розроблено в рамках міжнародної технічної допомоги APENA3 та спрямований на покращення екологічної ситуації у регіоні.

План передбачає створення п'яти кластерів на Закарпатті, які включатимуть в себе сортувальні та переробні підприємства. Ці підприємства мають сприяти більш ефективній та екологічно чистій обробці відходів. Інвестиційна вартість цього проєкту оцінюється від 4 до 5 мільярдів гривень.

Міжнародні експерти вважають, що найбільш оптимальною моделлю обробки відходів є механіко-біологічна обробка 100% змішаних твердих побутових відходів з подальшим анаеробним зброджуванням органічних фракцій або їх компостуванням, з отриманням RDF палива. Ця модель сприятиме досягненню стратегічних цілей реформи управління відходами та забезпечить виробництво вторинної сировини, палива або енергії.

У порівнянні з цим, створення полігону для заборони та розміщення на ньому 100% змішаних твердих відходів обійдеться області приблизно такою ж сумою, проте не дасть змогу досягти цілей реформи. Ключовим є зменшення відсотка захоронення відходів та збільшення їх оброблення в Україні.

Найбільш вартісним, понад 14 мільярдів гривень, є створення сміттєспалювального заводу. Проте ця альтернатива не відповідає екологічним стандартам та може бути складною для привернення міжнародних інвестицій під реалізацію проєкту.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/274492.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua