Аграрії переважно розширюють наявні елеваторні потужності: експертна думка

17 сен, 18:00

Аграрії в Україні наразі активно спрямовують свої інвестиції у розширення наявних елеваторних потужностей, а не в будівництво зовсім нових споруд. Це рішення визнано більш вигідним та менш ресурсозатратним.

За інформацією, опублікованою на порталі Latifundist.com у статті під назвою "Тренд сезону 2023 – розширення елеваторних потужностей. Що будують аграрії і з якими виробниками?", головною причиною цього вибору є спрощений процес отримання дозволів для розширення існуючих об'єктів порівняно із побудовою з нуля.

Заступник генерального директора компанії KMZ Industries, Борис Рибачук, пояснює це рішення: "З погляду отримання дозвільної документації простіше зробити розширення існуючого елеватора, ніж побудувати новий. Плюс менше будівельних і проєктних робіт, адже зазвичай, коли проєктується новий елеватор, закладається можливість будівництва другої, третьої чи четвертої черги. По суті, йде подальша реалізація вже пропрацьованого, узгодженого та затвердженого проєкту."

За словами Рибачука, період окупності додаткових потужностей в рази коротший, ніж для будівництва нового елеватора. Проте варто враховувати, що в умовах війни, інвестиції у будівництво є пов'язаними з певними ризиками, тому зараз вони обираються тільки тими, хто готовий до цього та має фінансові можливості.

Окупність проекту також залежить від багатьох факторів, включаючи загальну ємність зберігання, кількість транспортних маршрутів, особливості культур, які зберігаються на елеваторі.

Зазвичай окупність будівництва великого елеватора становить від 5 до 7 років, тоді як для менших фермерських об'єктів вона орієнтована на 2-3 роки.

Отже, на сьогоднішній день агрохолдинги і фермери активно розширюють існуючі елеватори, також здійснюють будівництво "сухих портів" для зберігання та обробки зерна. Головним завданням фермерів є забезпечення доступу до інвестицій для здійснення цих проектів.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/274588.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua