Єврокомісія знімає заборону на експорт українського зерна до п'яти країн ЄС

18 сен, 09:00

Європейська комісія прийняла рішення зняти заборону на імпорт українського зерна до п'яти країн Європейського Союзу після 15 вересня. Це стало можливим після аналізу впливу експорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшника на ринок ЄС.

Єврокомісія прийшла до висновку, що завдяки роботі координаційної платформи щодо покращення торгових потоків між ЄС та Україною та тимчасовим обмеженням, введеним 2 травня, порушення на ринку в п'яти державах-членах ЄС були врегульовані.

"Конструктивний підхід всіх учасників платформи допоміг вирішити конкретні проблеми та забезпечив потік і навіть зростання [українського] експорту до третіх країн поза межами ЄС", - йдеться у повідомленні.

Водночас Україна погодилася прийняти будь-які правові заходи протягом 30 днів (включаючи, наприклад, запровадження системи експортного ліцензування), щоб уникнути відновлення імпорту зазначених товарів до ЄС.

З 16 вересня Україна повинна впровадити ефективні заходи для контролю за експортом чотирьох зазначених груп товарів, щоб запобігти ринковим спотворенням у п'яти країнах ЄС. Україна також зобов'язана представити план дій у рамках координаційної платформи до закінчення робочого дня 18 вересня.

Єврокомісія та Україна будуть відстежувати ситуацію через платформу для реагування на будь-які непередбачені обставини. Єврокомісія не вводитиме обмежень, поки ефективні заходи з боку України продовжують діяти та функціонувати на повну потужність.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/274625.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua