Ринок сільськогосподарської техніки в Україні зазнав істотного скорочення в 2022 році

20 сен, 17:00

Після повномасштабного вторгнення Росії на територію України, яке відбулося 24 лютого 2022 року, вітчизняний ринок сільськогосподарської техніки зазнав суттєвого скорочення в порівнянні з попереднім роком. Кількість сільськогосподарської техніки, яка включає в себе машини та обладнання для оброблення ґрунту, машини для збирання врожаю та трактори, зменшилася відповідно на 35-40%, 30-35% і 45-50% у кількісному виразі. У вартісному виразі це скорочення становило 50-55%.

Ярослав Навроцький, старший науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", вказав, що до початку конфлікту ринок сільськогосподарської техніки в Україні був досить різноманітним та насиченим як вітчизняними, так і іноземними технічними рішеннями, що задовольняли потреби сільськогосподарських господарств у залежності від їх технологічних потреб та фінансового стану.

Проте російська агресія спричинила серйозні зміни на ринку сільськогосподарської техніки. Зазначений конфлікт призвів до руйнування значної частини вітчизняних виробників техніки, які або залишились на окупованій території, або розташовані в зоні прифронтових боїв, що внаслідок цього значно обмежило постачання української агротехніки на ринок.

Спостерігається також негативний вплив на імпорт техніки. По-перше, через окуповані або прифронтові території, частина України втратила доступ до імпортної техніки, що призвело до загального зменшення попиту на агротехніку.

По-друге, в імпорті значно зросла частка вживаної і менш якісної техніки через падіння цін на експортну сільськогосподарську продукцію, складнощі в логістичних ланцюгах, збільшення вартості енергоносіїв та інфляційні процеси, що призвели до зниження ефективності аграрного виробництва та обмежили можливості для придбання дорогих та високотехнологічних машин.

Подолання негативних наслідків на ринок сільськогосподарської техніки та матеріально-технічного забезпечення аграрного виробництва вимагає комплексу заходів, таких як поліпшення інвестиційного клімату для залучення іноземних партнерів у спільну виробничу діяльність, впровадження протекціоністських заходів на користь внутрішнього виробництва, відновлення державної підтримки вітчизняного сільськогосподарського машинобудування та розвитку технічного забезпечення малого бізнесу в сільській місцевості.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/274669.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua