Динаміка ринку земель в Україні: Продажі спадають

22 сен, 16:00

Більше половини сільськогосподарських земель в Україні було продано протягом перших восьми місяців після відкриття ринку землі. Однак з часом кількість угод різко зменшилася, а протягом останніх трьох місяців зафіксовано падіння кількості угод як за кількістю, так і за площею проданих земельних ділянок.

За інформацією платформи відкритих даних Опендатабот, загальна площа земельних угод за цей період склала 448 тисяч гектарів. Більше половини цієї площі було продано протягом перших восьми місяців до повного відкриття ринку землі.

Початок 2023 року приніс певне пожвавлення на ринку земельних угод, однак влітку відзначено падіння як за кількістю угод, так і за загальною площею проданих земельних ділянок.

Зазвичай землі в Україні змінюють власника через спадкування. Наприклад, протягом останніх двох років, до середини вересня 2023 року, найбільша кількість земельних угідь була укладена в рамках спадщини, а саме 828 тисяч гектарів. У порівнянні з цим, за той самий період, угоди купівлі-продажу охопили лише 365 тисяч гектарів.

Середній обсяг угоди купівлі-продажу становить 2,20 гектари. Щодо середньої ціни угоди, вона коливається в межах від 39 000 до 45 000 гривень. Проте важливо відзначити, що ця інформація базується на даних моніторингу земельних відносин та може бути неповною.

За результатами аналізу відкритих даних, найнижчою ціною землі в Україні є ціна за гектар на Херсонщині, яка становить 23 000 гривень. Натомість найдорожчою є земля на Львівщині, де ціна за гектар сягає 132 000 гривень.

Ринок земель в Україні продовжує динамічно розвиватися, і динаміка продажів надалі буде цікавою для спостереження.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/274704.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua