Профспілки вимагають підвищити мінімальну зарплату в Україні до 9257 гривень

05 окт, 09:00

Профспілки в Україні настоюють на необхідності збільшити мінімальну заробітну плату в 2024 році до рівня фактичного прожиткового мінімуму, враховуючи прогнозований рівень інфляції.

Федерація профспілок висловила це вимогу в своєму заяві.

За розрахунками профспілок, прожитковий мінімум в 2024 році становитиме 9257 гривень. У той час, як мінімальна зарплата, згідно з проєктом держбюджету на наступний рік, складатиме 8000 гривень.

"Проєкт Державного бюджету України на 2024 рік знову передбачає заниження розмірів основних державних соціальних стандартів та гарантій", - заявила Федерація профспілок.

За словами профспілок, економічні умови в Україні наразі дозволяють підняти мінімальну зарплату, що б відповідало принаймні прожитковому рівню.

"Бізнес поступово адаптується до умов війни, і прибуток діючих українських банків у січні-липні 2023 року становив 83,2 млрд гривень, що в 24,5 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (3,4 млрд гривень). Економіка налаштована на воєнний режим і працює на користь перемоги, кожен працівник робить свій внесок в цей процес", - зазначено в заяві.

Профспілки нагадують, що недостойна оплата праці в Україні ще кілька років тому призвела до масштабного відтоку кваліфікованих кадрів з країни. А війна на Сході ще більше посилила ці тенденції, коли мільйони українців були змушені виїхати за кордон.

"Навіть до початку пандемії ми підкреслювали, що дефіцит кваліфікованої робочої сили є однією з ключових перешкод для динамічного розвитку нашої країни. Наразі, коли сотні тисяч українських робітників залишили свої робочі місця, щоб захищати нашу країну, а мільйони членів їх сімей виїхали за кордон, нам слід усвідомити, що низькі зарплати сьогодні - це втрата наших співвітчизників завтра", - підкреслюють в профспілках.

Профспілки також нагадують, що мінімальну заробітну плату вже заморожували на 2023 рік, і вона досі залишається на рівні жовтня 2022 року - 6700 гривень. Посадовий оклад працівника 1-го тарифного розряду був заморожений на рівні грудня 2021 року - 2893 гривень. Тоді як прожитковий мінімум для працездатних осіб у серпні цього року вже становив 8015 гривень.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/274853.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua