Світовий банк надав оновлений прогноз економічного розвитку України на 2023 рік

06 окт, 09:00

Світовий банк надав оновлений прогноз економічного розвитку України на 2023 рік, передбачаючи збільшення валового внутрішнього продукту (ВВП) країни на 3,5%. Ця нова оцінка є вищою, ніж та, яку було запропоновано в червні і становила 2%.

Також було вдосконалено прогноз на 2024 рік, де передбачається, що ВВП України зросте на 4,0%, що на 0,5% вище, ніж попередній прогноз.

На 2025 рік прогноз залишився незмінним і становить 6,5%.

Серед факторів, які сприятимуть зростанню ВВП до кінця 2024 року, варто відзначити стабілізацію електропостачання, збільшення державних видатків, збільшення зовнішньої допомоги, високий врожай, а також підвищення споживчої та ділової впевненості.

Проте Світовий банк зауважив, що економічна ситуація в Україні залишається складною через такі фактори, як загострення ризиків безпеки, пошкодження інфраструктури, тиск на ціни на енергетичні ресурси і обмеження щодо транспортування зерна на міжнародні ринки.

У 2022 році ВВП України зменшийся на 29,2%, як свідчать дані Міністерства економіки.

Міжнародний валютний фонд спочатку передбачав, що в 2023 році зростання ВВП може коливатися в діапазоні від -3% до +1%. Але згодом вони підвищили свій прогноз, оцінюючи стійкість української економіки в умовах викликів військових конфліктів і енергетичних проблем, та передбачили зростання на рівні від 1% до 3%.

Національний банк України в інфляційному звіті за липень 2023 року передбачав зростання реального ВВП на рівні 2,9%.

Міністерка економіки України Юлія Свириденко також прогнозувала зростання ВВП на рівні близько 4%. Вона також вказала, що в середньостроковій перспективі можна очікувати зростання економіки на рівні 3,5% у 2024 році та на 6,8% у 2025 році.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/274865.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua