Заборгованості в Україні продовжують зростати

17 окт, 13:00

Заборгованості в Україні продовжують зростати: за останній рік до Єдиного реєстру боржників приєдналися майже 1,2 мільйона громадян. Найбільше боргів нагромадилося у категорії "Стягнення судового збору", де приріст склав 68%, а загальний обсяг боргів у категорії "Стягнення на користь держави" становить 22,3%.

За останній рік, з жовтня 2022 по жовтень 2023 року, кількість боржників у Єдиному реєстрі боржників (ЄРБ) зросла на 1,2 мільйона.

"Майже половина нових боргів – 49% – виникла у реєстрі з травня по серпень поточного року, ще 67 тисяч боргів додалися протягом серпня-вересня. Для порівняння, у серпні-вересні 2022 року кількість боргів у ЄРБ навпаки зменшилася на 354 тисячі", - відзначили у "Опендатабот".

Спостерігався найбільший приріст в категорії "Стягнення судового збору", який склав +68%. Зокрема, за серпень-вересень кількість боргів цієї категорії збільшилася на 5,5%. Їхня частка у реєстрі становить 4%.

Основну частку боргів у ЄРБ становлять борги в категорії "Стягнення на користь держави", і вони продовжили зростати, склавши приріст в 19% протягом року.

Борги пов'язані з штрафами за порушення ПДР складають 19,6% від загальної кількості боргів. Інша важлива категорія – борги по комунальних послугах. Протягом року кількість таких боргів зросла на 13% або 73 тисячі.

Категорія "Стягнення коштів" також зафіксувала збільшення кількості боргів, і ця категорія відноситься до боргів по кредитах. Загалом вони становлять 17,9% в ЄРБ. Також несуттєво зросла кількість боргів по аліментах, але їхня частка складає 2,3%.

Єдиний реєстр боржників об'єднує громадян і компанії, які стали боржниками перед виконавцями за рішеннями судів, несплати штрафів, а також перед банками тощо. Для боржників установлені певні санкції, такі як обмеження на відкриття банківських рахунків, заборона на виїзд за кордон, та інші обмеження. Такі покарання також можуть вплинути на їхній імідж.

Таким чином, питання боргів залишається актуальним, і влада продовжує вживати заходів для врегулювання цієї проблеми.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/274976.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua