Ціни на овочі в Україні суттєво знизилися в вересні

21 окт, 12:00

За даними Інституту аграрної економіки, у вересні 2023 року споживчі ціни на деякі овочі в Україні спадали найбільш із середньомісячних тенденцій. Найвиразніше знизилися ціни на моркву, впавши до 11,03 гривні за кілограм, що становить на 37,3% менше, ніж у серпні. Ціни на буряк зменшились на майже третину, а на цибулю ріпчасту - на понад чверть. Ціни на капусту білокачанну також відобразили зменшення, але менш виразне - на 17,8%. Водночас, ціни на цибулю та моркву в порівнянні з груднем 2002 року подешевшали вдвічі та більше - на 58% та 50,7% відповідно, повідомив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи дані Державної служби статистики України про ціни на споживчому ринку в вересні 2023 року.

Серед інших продуктів харчування, ціни на яблука впали на 29,2%, а на картоплю - на 14,9%. Вересневий звіт показав зниження цін на гречку (на 9,2%), пшеницю (на 3,2%), рис (на 1,8%), соняшникову олію (на 1,5%), жирну сметану (до 15%, на 0,4%), пастеризоване молоко (на 0,3%) та морожену рибу (на 0,3%).

У той же час, ціни на інші продукти харчування, які відстежує Державна служба статистики України, зросли. За словами науковця, найбільше зростання цін спостерігалось у жовтні на яйцях (+13,2%), філе курячому (+2,1%), вершковому маслі (+1,4%), ковбасах варених першого ґатунку (+1,3%), свинині та цукру (+1,2%), яловичині (+1,1%). Інші продукти подорожчали на рівні в межах 1%.

Науковець також зазначив, що в жовтні очікується сповільнення зниження споживчих цін, але деякі види круп, овочі та фрукти можуть подешевшати. Також можливе зниження цін на соняшникову олію та цукор, оскільки сировина для їх виробництва продовжує надходити на переробку, підсумував Юрій Лупенко.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/274982.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua