Ринок праці України відновлюється: дефіцит кадрів і актуальні вакансії

31 окт, 09:00

У Державній службі зайнятості повідомляють про зростання кількості вакансій на ринку праці України, починаючи з цього року. Згідно із заявою відомства, ця тенденція помітна як на веб-сайтах для пошуку роботи, так і в базі даних самої служби зайнятості.

У вересні у базі даних Держслужби зайнятості фіксувалося 103 тисячі вакансій (порівняно з 83 тисячами у липні). За даними служби, збільшення попиту роботодавців на працівників є наслідком поступового відновлення економічної активності.

У регіональному розрізі найбільша кількість вакансій була зареєстрована в службі зайнятості Києва (11 тисяч), Львівської області (також 11 тисяч), Дніпропетровської (5 тисяч), Київської та Одеської (по 4 тисячі) областей.

У середньому по Україні на одну вакансію претендують два шукачі роботи, що показує певний баланс на ринку праці (у цей же період минулого року на одну вакансію претендували дев'ять осіб). Проте в Львівській області та Києві кількість вакансій значно перевищує кількість безробітних, які шукають роботу за підтримки служби зайнятості. Найбільший дефіцит кадрів відзначається в переробній промисловості та будівництві.

Загалом, найбільший попит на ринку праці України, як і до конфлікту, спостерігається у робітничих професіях та сфері торгівлі. За видами економічної діяльності найбільше вакансій реєструється на підприємствах переробної промисловості (20%), оптовій та роздрібній торгівлі (16%), освіті (10%), транспорті та пошті (10%), охороні здоров'я та наданні соціальної допомоги (8%).

У професійному розрізі, найбільше вакансій роботодавцями було подано для працевлаштування:

Кваліфікованих робітників з інструментом (21%): швачка, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, слюсар-ремонтник, слюсар-сантехнік, електрогазозварник, слюсар з ремонту колісного транспорту, пекар, столяр, маляр.

Робітників з обслуговування, експлуатації устаткування та машин (18%): водій, оператор/машиніст котельні, токар, тракторист, оператор заправних станцій, дорожній робітник, машиніст екскаватора, водій навантажувача, фрезерувальник, оператор верстатів, машиніст крана.

Працівників сфери торгівлі та послуг (15%): продавець продовольчих та непродовольчих товарів, продавець-консультант, кухар, охоронник, офіціант, бармен, бариста, молодша медична сестра, соціальний робітник, перукар.

Професіоналів (14%): вчитель, вихователь, фармацевт, лікар загальної практики-сімейний лікар, інженер, практичний психолог.

Зі зростанням кількості вакансій спостерігається загострення дефіциту кадрів у деяких професіях. Зазначається, що з урахуванням значної міграції населення за кордон ринок праці найближчим часом може стати свідком дефіциту робочої сили.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/275137.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua