Росте готівковий обіг в українських банках: дані за 9 місяців 2023 року

02 ноя, 09:00

Протягом першої половини 2023 року спостерігається значне збільшення кількості готівки, яка надходить до банків в Україні. Згідно з даними Національного банку України, обсяги грошових потоків до кас банків склали 1,821,9 мільярдів гривень, що на 15,9% більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Нові звіти також показують, що обсяг видачі готівки з кас банків склав 1,838,1 мільярдів гривень, що перевищує минулорічні показники на 13,7%.

Зазначено, що це підтримано налагодженням нових шляхів постачання товарів та послуг, а також стійким внутрішнім попитом на товари та послуги серед населення.

У порівнянні з показниками 2021 року, обсяги касових оборотів банків наближаються до аналогічного рівня. Це свідчить про стабільний розвиток фінансового сектору.

За вказаний період значна частина готівкових витрат з кас банків була спрямована на:

Операції клієнтів з використанням платіжних карток, що склали 83,9% від загальних витрат. Готівка залишається надійним та швидким платіжним інструментом для роздрібних операцій, особливо в умовах невизначеності, пов'язаної з воєнним станом.

Підтримка операторів поштового зв'язку склала 4,3% від витрат готівкою.

Придбання іноземної валюти у клієнтів становило 4,2% загального обсягу витрат.

Щодо джерел готівкових надходжень до кас банків, основні показники були такі:

Торговельна виручка, що становила 34,2% від загального обсягу надходжень.

Операції клієнтів з використанням платіжних карток склали 29,8% від загального обсягу надходжень.

Виручка від усіх видів послуг становила 16,9% загального обсягу надходжень, зокрема під впливом зростання попиту на будівельні послуги та сезонного розвитку закладів у сфері послуг та внутрішнього туризму.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/275172.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua