Розвиток економіки України: НБУ покращив прогноз ВВП завдяки врожайності та євроінтеграції

06 ноя, 09:00

Національний банк України оприлюднив покращений прогноз щодо зростання реального ВВП на рівні 4,9%. Оновлена оцінка свідчить про позитивну динаміку, яка пояснюється успішною адаптацією українського бізнесу та населення до військових дій, збільшенням врожаю, розширенням експортних шляхів, збільшеними обсягами державної підтримки та впровадженням євроінтеграційних реформ.

Згідно інфляційного звіту Національного банку за жовтень, основним фактором, що спричинив покращення динаміки, стали надзвичайно високі врожаї основних культур, завдяки сприятливим погодним умовам. Збіжжеві врожаї у цьому році не лише перевищили показники минулого року, але й показали рекордні результати за весь період спостережень.

"Прямий позитивний внесок рекордного врожаю у ВВП цього року оцінюється на рівні 1,3 відсоткових пункти. Завдяки сприятливій погоді збір врожаю відбувався швидше, ніж у минулому році, що вплинуло на зростання сільського господарства у третьому кварталі", - йдеться у звіті.

Однак через обмеження виробничих потужностей через руйнування та пошкодження внаслідок військових подій, велика частина відновлення споживчого та інвестиційного попиту задовольняється імпортом. Це призвело до того, що внесок експорту до зростання реального ВВП в третьому кварталі 2023 року, за оцінками, став негативним і залишиться таким протягом року, повідомили у Національному банку України.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/275198.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua