Споживчі ринки в чеканні нового витка інфляції

11 ноя, 16:55

У четвер провідні економісти, фінансисти і банкіри України попереджають про прийдешнє зростання цін.
Половину підвищених зарплат і пенсій з`їсть інфляція. Причому, не в наступному, а вже цього року. Про це в четвер попереджають економісти.

Олексій Плотников, доктор економічних наук: «Вважайте, що ваші доходи на 12% знецінилися. Якщо ваші доходи офіційно підвищувалися десь на 30% - то майже наполовину вони не є підвищеними. Їх з’їла інфляція».

У наступному році, за прогнозами економістів, ціни можуть зрости ще на десяту частину. Пік інфляції очікують через півроку.

Олексій Блинов, економіст: «Як правило, погана економічна політика вона проявляє себе не через місяць, а вона проявляє себе десь через півроку-рік. І тому, можливо, результати помилок уряду ми побачимо навіть не зараз. Ми можемо побачити їх у наступному році. Якщо їх не встигнуть виправити».

Перше, що радять виправити урядові, це переконання. Загальновизнано, що ріст інфляції провокують, насамперед, бензин і м`ясопродукти. Тепер, на думку радника головного банкіра, на інфляцію найбільше впливають послуги. Навіть більше, ніж нафта і м`ясо.

Валерій Литвицкий, керівник групи радників глави НБУ: «Штам інфляційного вірусу поширився з нафтопродуктів і м`ясопродуктів на послуги. Питома вага послуг – близько 20% у споживчому кошику. Це стільки ж, скільки чуттєві м`ясо, риба і птиця – там 18,6%».

Приміром, ті ж комунальні послуги дорожчають цього року в два рази швидше, ніж у минулому. А відразу після виборів експерти очікують небувалого інфляційного стрибка. Кажуть, до 31 березня партії викинуть грошей не менше, ніж одержали за ту ж «Криворіжсталь». Хоча урядові ще необхідно буде утримати індійські мільярди.

Олексій Плотников, доктор економічних наук: «Гроші від «Криворіжсталі», на жаль, ці гроші підуть на проїдання. Якби не було чинника латання дірок в бюджеті 4 кварталу цього року, підвищення пенсій народним депутатам та інших важливих для держави – в лапках важливих – соціальних витрат, але на які іде уряд, незважаючи на те, що можна було б думати про майбутнє, а не про проїдання цих коштів зараз».

Однак відмовити народу в проїданні перед виборами навряд чи вдасться. Адже більшість міністрів прийшли в уряд з рідних політичних партій, яким до виборів кожна копійка стане в нагоді у боротьбі за голоси виборців.
Сніжана Бардачова, Микита Касаткін, НТН.
Инф. ntn.tv

Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/2755.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua