Україна очікує великий врожай кукурудзи, але продажі наберуть обертів лише у другій половині зими

01 дек, 18:00

Унікальний аграрний сезон в Україні відзначається не лише рекордним урожаєм кукурудзи, але й повільними темпами експорту та відсутністю ініціативи виробників щодо продажу зерна за поточними цінами. Про це повідомив Юрій Гаврилюк, директор консалтингово-аналітичної компанії Barva Invest, під час конференції "Розвиток попри війну: зерно і переробка".

Великі системні холдинги та компанії, які заздалегідь планують продажі та логістику, відмінно справляються з викликами сезону. У той час як дрібні компанії відкладають продажі, розглядаючи зерно як тверду валюту. Це затримує торгові компанії в плануванні своєї діяльності та спричиняє повільні темпи експорту.

В цьому сезоні Україна очікує урожай кукурудзи у розмірі 31,4 млн тонн, з перехідними запасами майже 3 млн тонн. Гаврилюк вказав, що це велика заслуга добре організованого експорту навіть у воєнний період. Попри це, перехідні залишки не надто тиснуть на ринок.

Однак головне питання на майбутнє — це скільки Україна зможе експортувати. Barva Invest вважає, що пропозиція залишиться обмеженою, а посилення продажів відбудеться лише у другій половині зими, коли обставини можуть бути більш сприятливими.

"Очевидно, що в цьому сезоні буде знову 'озима' кукурудза, знову будемо її збирати до березня-квітня. Це скоріш вимушений захід. Але і погода нам не буде поки що допомагати, тому що очікуються все-таки снігопади", — підкреслив Юрій Гаврилюк.

За прогнозами експертів USDA, врожай кукурудзи в Україні у 2023/24 маркетинговому році складе 29,5 млн тонн, що є зростанням на 1,5 млн тонн. Прогнозований експорт зрос на 0,5 млн тонн — 20 млн тонн, а кінцеві запаси можуть збільшитися на 1 млн тонн до 6,43 млн тонн.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/275509.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua