Чому Україна може залишитися без 50 млрд євро від ЄС

05 дек, 13:00

Бюджетні розбіжності серед країн Європейського Союзу можуть суттєво ускладнити отримання Україною обіцяних 50 мільярдів євро в рамках чотирирічної програми допомоги. Вирішення цього питання повинно відбутися на саміті ЄС, запланованому на 14-15 грудня.

Згідно із звітом Financial Times, країни-члени ЄС стикнулися з труднощами у досягненні консенсусу щодо розширення спільного бюджету, з якого мають виділити кошти для допомоги Україні. Найбільш відзначається тут позиція Угорщини, яка проти подальшої фінансової підтримки України з боку Європи.

Угорщина стверджує, що Європа не повинна продовжувати фінансову допомогу Україні, особливо тепер, коли Сполучені Штати зменшили своє фінансування через тупикову ситуацію у Конгресі, незважаючи на те, що вони надали значну військову допомогу Києву.

Завдання з узгодженням бюджету ускладнюється перемогою правих сил на виборах у Нідерландах та рішенням суду Німеччини про обмеження запозичень уряду. Німеччина та "інші держави" вказали, що не надаватимуть додаткових коштів ЄС, крім тих, які є необхідними для України.

Проєкт допомоги Україні на 50 млрд євро був складений з 17 млрд євро грантів, 33 млрд євро кредитів, 15 млрд євро на міграцію, 10 млрд євро на інвестиції у "стратегічні технології" та майже 19 млрд євро на погашення відсотків за спільними позиками ЄС.

Бюджетна угода на саміті ЄС стає надто складною через різноманітні обставини, але компроміс залишається можливим. Активні обговорення й дискусії продовжаться до та під час саміту, запланованого на 14-15 грудня у Брюсселі, але вони, ймовірно, будуть надто сложеними для швидкого вирішення.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/275531.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua