МВФ затвердив реструктуризацію зовнішнього боргу України: Деталі та прогнози

14 дек, 09:00

Міжнародний валютний фонд (МВФ) підтримав програму реструктуризації зовнішнього боргу України, що визначає мораторій на його виплату до 2027 року. Повідомлення про це надійшло від пресслужби МВФ, яка також зазначила, що реструктуризація комерційного боргу буде завершена до середини 2024 року.

Голова місії МВФ в Україні, Гевін Грей, висловив переконання, що проведення реструктуризації вказаним терміном допоможе не лише відновити стійкість боргу, але й створить необхідний бюджетний простір. Офіційний мораторій кредиторів залишатиметься в силі до завершення програми з МВФ у 2027 році, в той час як мораторій приватних кредиторів, ймовірно, завершиться в серпні 2024 року.

Вже наприкінці осені 2023 року глава місії МВФ Гевін Грей оголосив, що МВФ готовий допомогти Україні у підготовці до реструктуризації державного боргу. У рамках чотирирічної кредитної програми на 15,6 мільярда доларів МВФ передбачав реструктуризацію державного боргу України, не конкретизуючи терміни.

Однією з умов реструктуризації є випуск Україною нових облігацій. Інвестори готові підтримати пропозиції України, але вимагають додаткових гарантій від країн-партнерів у зв'язку з ризиками, пов'язаними з воєнним конфліктом.

Важливим етапом було затвердженням Радою директорів МВФ 11 грудня другого перегляду програми розширеного кредитування України та виділенням третього траншу кредиту EFF у розмірі 900 мільйонів доларів.

МВФ прогнозує, що загальний державний борг України в 2023 році досягне 88,1% від валового внутрішнього продукту (ВВП) країни. Цей показник значно зріс з 48,9% у 2021 році до 78,5% у 2022 році, а в поточному році очікується досягнення 88,1%.

За прогнозами МВФ, державний борг продовжить зростати, досягнувши 98,6% у 2024 році і досягнувши свого пікового рівня в 100,7% у 2025 році, після чого передбачається його поступове зменшення.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/275642.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua