Стабільний ріст: у листопаді 2023 року обсяг ВВП зріс на близько 4%

21 дек, 09:00

За попередніми даними Міністерства економіки України, у листопаді 2023 року обсяг валового внутрішнього продукту (ВВП) зріс на близько 4% порівняно з листопадом 2022 року, не дивлячись на труднощі, пов'язані із блокуванням польського кордону під час акцій протесту польських перевізників.

За словами міністра економіки України Юлії Свириденко, навіть при майже місячному блокуванні кордону у листопаді, українська економіка демонструє стійкість та зростання. Загальний показник зростання економіки за січень-листопад 2023 року становить 5,5%, порівняно з відповідним періодом 2022 року.

Листопадове блокування польськими перевізниками кордону вплинуло на виробників та експортерів, але робота Українського морського коридору допомогла частково компенсувати втрати. Позитивний вплив відзначено в галузях аграрного та металургійного виробництва, а також у секторі видобутку металевих руд та залізничних перевезень.

Паралельно із зростанням економіки, у листопаді сповільнилися темпи інфляції, склавши всього 0,5%. Річні темпи інфляції продовжують зменшуватися, знижуючись з 5,3% у попередньому місяці до 5,1% у листопаді, що нижче, ніж в деяких країнах Євросоюзу.

Міністр економіки зауважила, що помірна динаміка зростання споживчих цін в Україні є схожою з рівнем інфляції в країнах Євросоюзу, що свідчить про стабільність та ефективність вітчизняної економіки.

Незважаючи на труднощі листопада, що призвели до втрат у сумі понад 1 млрд євро через страйки польських перевізників, національний ВВП виріс, а за прогнозами Нацбанку, у 2024 році споживчі ціни можуть зрости приблизно на 5%, а реальний ВВП збільшиться на 3,6%. У 2025 році, за умови зменшення безпекових ризиків, прогнозується подальше зростання ВВП до 6%.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/275721.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua