Вплив війни на українську промисловість: втрати та відновлення

16 янв, 13:00

Згідно з новим звітом Світового банку, 20% українських підприємств під час повномасштабного вторгнення зазнали руйнації чи значних пошкоджень, а 70% стали свідками значного зниження доходів. Зокрема, близько 35% іноземних компаній, з яких 15% належать східним країнам, були вимушені релокуватися через вторгнення. Найбільш суттєві втрати відчула металургійна промисловість.

Металургійна галузь понесла найбільші втрати через зруйнування двох основних заводів у Маріуполі у березні 2022 року, що призвело до втрат 40% сталеливарних потужностей України та зменшило виробництво металу на 60% у 2022 році.

Звіт показує, що підприємства в середньому зменшили робочу силу на 25% через вторгнення, особливо це стосується будівельників та працівників комунальної сфери на сході країни. Регіонально найбільше втрати відчули східні області, де доходи скоротилися втричі. У південних областях зменшення становило 60%, а на заході - приблизно 40%.

Навіть з усіма труднощами, сільське господарство залишається важливим сектором, продовжуючи вносити суттєвий вклад у зайнятість, виробництво та експорт. За даними Світового банку, хоча інфраструктура збереження зерна була пошкоджена, сільгосппродукція і надалі є важливою частиною економіки.

Українські компанії також стикаються з рядом інших труднощів, таких як енергетичні проблеми, порушення логістики, зменшення попиту та нестача робітників через мобілізацію та еміграцію за кордон. Світовий банк передбачає невелике відновлення економіки після її падіння на понад 30% у 2022 році та прогнозує зростання ВВП на 5% у 2023 році.

Для компаній, зокрема великих, кількість працівників зменшилася найбільше, що спричинило суттєве зниження обсягів продажів. Навіть з невизначеними перспективами, Україна залишається в пошуку рішень для подолання викликів та відновлення свого промислового сектора.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/275983.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua