Перші аукціони з торгівлі електроенергією між Україною та Польщею на європейській платформі

17 янв, 09:00

У неділю, 16 січня, відбулися історичні події для енергетичного ринку України та Польщі - перші аукціони з розподілу доступу до міждержавних інтерконекторів для торгівлі електроенергією на загальноєвропейській платформі Joint Allocation Platform (JAO).

Як повідомляє пресслужба НЕК "Укренерго", українська та польська сторони провели спільні добові аукціони для імпорту та експорту електроенергії. Максимальна пропускна спроможність на імпорт становила 425 МВт, а день поставки визначений на 18 січня.

Аукціон на експорт проводився з нульовими умовами через відсутність доступної пропускної спроможності. За участь у торгах змагалися українські та європейські компанії. Результатом аукціону була розподілена пропускна спроможність на різні години доби.

Ціна на передачу електроенергії становила EUR0,02 за МВт, загалом за добу - EUR82,34. Згідно з правилами аукціону, 50% від цієї суми отримає український оператор системи передачі.

Ці події є частиною широкомасштабного процесу лібералізації енергетичного ринку та співпраці між Україною та країнами Європейського Союзу. Спільні добові аукціони між Україною та Румунією, які розпочалися з листопада 2023 року, також успішно відбуваються на аукціонній платформі "Укренерго".


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/276003.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua