Україна збільшує ядерну енергетіку: Плани на будівництво чотирьох реакторів

26 янв, 09:00

У 2024 році Україна розпочне будівництво чотирьох нових ядерних реакторів з метою компенсації втратених енергетичних потужностей через воєнні події з Росією. Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко у інтерв'ю Reuters.

Два із цих реакторів будуть засновані на російському обладнанні, яке Україна планує імпортувати з Болгарії. Інші два реактори будуть використовувати західні технології від виробника енергетичного обладнання Westinghouse. Усі чотири реактори будуть встановлені на Хмельницькій атомній електростанції на заході України.

Міністр Галущенко підкреслив, що планується розпочати будівництво третього і четвертого енергоблоків влітку-осінній період. Ці реактори будуть доповненням до тих, що були початі в 1980-х роках, але проект було тимчасово призупинено. Зараз Україна спрямовує зусилля на відновлення і розширення свого ядерного сектору.

Починаючи з 1991 року, коли Україна стала незалежною, країна побудувала три нові атомні реактори – по одному на Запорізькій, Хмельницькій та Рівненській атомній електростанціях. На сьогоднішній день ці станції забезпечують понад 55% виробництва електроенергії в країні.

З моменту вторгнення Росії на початку 2022 року у Запорізьку атомну електростанцію, найбільшу в Європі, потрапила під її контроль, і шість ядерних реакторів зараз не працюють. Тому Україна прагне збільшити енергетичні потужності, компенсуючи втрату, та планує взяти два реактори від болгарських партнерів.

Галущенко зазначив, що якщо корпуси реакторів будуть отримані сьогодні, це займе близько 2,5 років для їх введення в експлуатацію. Паралельно з будівництвом радянських реакторів типу ВВЕР-1000, Україна планує підготовчі роботи для розміщення двох нових західних блоків АП-1000, також на Хмельницькій атомній електростанції.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/276097.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua