Економічна стагнація Єврозони: Результати 2023 року та відсутність значущого зростання

31 янв, 18:00

У 2023 році економіка Єврозони залишалася в стані стагнації, незважаючи на труднощі двох найбільших економік регіону - Німеччини та Франції. За даними Євростату, Євросоюз виявився у важкому економічному становищі, не отримуючи значущого зростання протягом останніх двох років.

Останній квартал 2023 року виявився особливо важким для економіки єврозони, з її ВВП, який знову залишився практично незмінним порівняно з попереднім періодом. Згідно з даними, показник ВВП зросли лише на 0,1%, що було майже на мізерний відсоток вищим, ніж рік тому.

Негативні показники головним чином пов'язані з економікою Німеччини, де ВВП скоротився на 0,3% протягом останніх трьох місяців року. Це стало однією з ключових причин, що визначила загальний негативний тренд у єврозоні.

У той час як ВВП Франції залишався практично стабільним, це було можливо завдяки тому, що зниження імпорту перевищувало зниження експорту, уникаючи тим самим скорочення.

Слабкість двох найбільших економік єврозони частково компенсувалася несподівано сильними показниками Іспанії та Італії. Тим не менш, загальне становище регіону залишалося складним, а економічний розвиток не досягав очікуваного рівня.

Ці дані означають, що єврозона змогла уникнути двох кварталів поспіль негативного зростання, що відповідає класичному визначенню рецесії в економічній науці. Однак це також означає, що з середини 2022 року Євросоюз не зазнав значущого економічного піднесення.

"Різниця між -0,1% і нульовим зростанням є досить безглуздою з точки зору рівня життя або того, якою має бути реакція політики", - зауважив Пол Донован, головний економіст UBS Wealth Management.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/276145.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua