Орендні ставки в ТРЦ України: що змінилося в 2023 році

14 фев, 13:00

В українських ТРЦ незмінно відчувається вплив економічних труднощів, що породжують зміни в орендних ставках. Згідно з оперативною інформацією, магазини все частіше переходять на сплату орендної плати у відсотках від виторгу, уникаючи фіксованих ставок, що відрізняються від показників попередніх років.

За словами керівника департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG Костянтина Олійника, в січні 2024 року практично всі орендарі ТРЦ відмовилися від фіксованих платежів, переводячи їх на відсоток від товарообігу. Середньодобова відвідуваність ТРЦ у 2023 році склала 367 осіб на тисячу квадратних метрів торгової площі.

Зниження орендних ставок стосується всіх категорій орендарів у ТРЦ, причому різниця порівняно з попередніми роками є суттєвою. Максимальні орендні ставки для різних видів бізнесу значно зменшилися, що вказує на адаптацію до складної економічної ситуації.

Наприклад, максимальні ставки для кіосків до 10 квадратних метрів складають $250 на місяць проти $420 у лютому 2022 року. Для ресторанів і кафе ця різниця є ще більшою, з $35 на місяць до $15 за квадратний метр.

Протягом 2024 року орендні ставки, за прогнозами аналітиків, залишатимуться стабільними через високу конкурентність та нестабільність економічної ситуації. Факторами, що впливають на ставки, будуть локація ТРЦ, ефективність управління та залучення покупців, а також сучасні тенденції у розвитку формату ТРЦ.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/276279.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua