Виклики та перспективи: українська сільгосппродукція на ринку ЄС

15 фев, 15:00

Ринок Європейського Союзу визначається як ключовий для багатьох секторів української сільськогосподарської продукції, але м'ясо птиці та яйця з України, на жаль, становлять менше 2% від загального споживання в ЄС. За словами виконавчого директора Союзу птахівників України, Сергія Карпенка, український виробник майже не має впливу на європейський ринок.

Європейський союз є головним ринком для експорту багатьох агропродовольчих продуктів з України. У 2023 році частка курятини, яєць та яєчних продуктів, експортованих в ЄС, становила відповідно 41%, 66% та 91%. Проте українська продукція майже не впливає на європейський ринок м'яса птиці та яєць.

Європейський ринок є важливим для формування доходів українського агропромислового комплексу, проте він також стикається з конкуренцією з боку української сільгосппродукції. Ріст імпорту українських агропродуктів до ЄС у 2022-2023 роках пояснюється тимчасовим зняттям імпортних квот і мит для підтримки економіки України в умовах війни з Росією. Однак ця підтримка закінчиться у червні 2024 року.

Очікується, що це негативно вплине на прибутковість галузей цукрової і птахівницької промисловостей. Тому виробники цих продуктів планують перенаправити свої поставки на ринки Азії та Африки. Введення квот з боку ЄС також може призвести до скорочення виробництва цукру та м'яса птиці в Україні.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/276295.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua