Спад споживання металопрокату в Україні у січні: що це означає для галузі?

26 фев, 16:00

В перший місяць поточного року українські підприємства зазнали помітного скорочення споживання металопрокату, що склало 37% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Обсяг спожитого металопрокату становив лише 137,7 тис. тонн, в порівнянні з 219,1 тис. тоннами минулого року.

Про це повідомлено у звіті об'єднання "Укрметалургпром". За даними дослідження, зазначене скорочення відбулося при збільшенні частки імпортної складової на 59,47%.

Імпорт металопрокату становив 85,1 тис. тонн, що становить 61,8% від загального внутрішнього споживання. У той же період виробництво металопрокату зросло до 453 тис. тонн, що на 175,9% більше, ніж у січні минулого року.

Варто відзначити, що близько 88,4% виробленого металопрокату було експортовано. У порівнянні з попереднім роком структура експортних поставок відрізняється, з вищою часткою напівфабрикатів та плоского прокату.

У своєму звіті "Укрметалургпром" також звернуло увагу на збільшення частки імпортної складової та скорочення ємності внутрішнього ринку. Аналіз за 2023 рік показав значний зріст імпорту, досягнувши 3 млн 505,6 тис. тонн з імпортом в 1 млн 118,6 тис. тонн.

У січні 2024 року основними покупцями українського металопрокату стали країни Європейського Союзу, які придбали 74,0% усього експорту. Інші європейські країни та африканські держави також займають значну частку.

Щодо плоского прокату, імпорт в Україну зросла майже вдвічі у 2023 році, досягнувши 908,2 тис. тонн. Найбільшими постачальниками стали Китай, Туреччина та Польща.

Проте, незважаючи на зростання виробництва, існують проблеми з транспортуванням та перевалкою товарів в портах, що ускладнює постачання та транзит металопродукції.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/276325.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua