Прогнози НБУ: Як вступ до ЄС вплине на зростання ВВП України

27 фев, 09:00

Національний банк України (НБУ) прогнозує можливі наслідки для економіки країни в разі швидкого вступу до Європейського Союзу. Згідно з одним із сценаріїв, при швидкій реалізації необхідних реформ, економіка України може зрости на 7% протягом десятиліття, а ВВП на душу населення в 2033 році перевищить позначку у $15,5 тисяч.

Пресслужба НБУ повідомила про це, розглядаючи два сценарії євроінтеграції України. За іншим сценарієм, при частковій реалізації реформ, економіка країни може зрости на близько 4% протягом десятиліття, а ВВП на душу населення в 2033 році перевищить позначку у $10 тисяч.

"Українська економіка поступово відновлюється переважно за рахунок надолуження втрат, спричинених повномасштабною агресією Росії. Однак стійке економічне зростання можливе лише при сталому підвищенні продуктивності", - зазначено у повідомленні регулятора.

Наголошується, що вже сама перспектива членства в ЄС та виконання відповідних умов може стимулювати економічне зростання країни до офіційного вступу, а процес інтеграції може зміцнити зовнішню торгівлю та привернення інвестицій, що сприятиме інституційній спроможності країни.

Важливим чинником для успішної європейської інтеграції України є подальша реалізація мандата НБУ зі збереження цінової стабільності. У НБУ підкреслили, що досвід країн, які вже приєдналися до ЄС, показує позитивний вплив інтеграції на рівень продуктивності праці та ВВП на душу населення.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/276332.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua