Прогнози українських компаній на 2024 рік: що очікувати

12 мар, 09:00

Керівники компаній, що є членами Європейської бізнес асоціації, висловлюють оптимістичні або стабільні очікування щодо змін у своїх доходах на 2024 рік, як свідчать результати опитування, оприлюднені на сайті ЄБА.

За цими даними, 41% генеральних директорів прогнозують зростання доходів у доларовому еквіваленті, 35% очікують стабільної ситуації, а 24% передбачають зменшення доходів. Аналогічні тенденції спостерігаються й у натуральному вираженні доходів.

Наразі 78% компаній-членів працюють на повний обсяг, порівняно з 54% у попередньому році. Кількість обмежених у діяльності компаній зменшилась з 46% до 21%. Проте основне обмеження залишається у скороченні географії діяльності, призупиненні якої довелося 1% опитаних компаній.

Більшість компаній (88%) продовжують виплачувати заробітну плату повністю, а 15% надають бонуси або додаткові винагороди. Окремі (43%) підвищили рівень зарплати, тоді як лише 5% зменшили оплату праці або звільнили персонал.

За даними опитування, 57% компаній продовжують надавати фінансову допомогу Збройним Силам України. Крім того, більшість забезпечують армію продукцією (45%), послугами (26%), медикаментами (18%) та засобами захисту (12%).

Хоча умови війни негативно позначилися на бізнесі, фінансова стійкість зберігається. Близько половини компаній (46%) мають фінансові резерви на більше року. Однак 70% зазнали впливу повітряних тривог, через які змушені були призупинити роботу.

До 90% компаній-членів мають співробітників, які були мобілізовані до лав Збройних Сил, з них більшість (52%) - це ключові фахівці, такі як керівники, інженери, ІТ спеціалісти тощо.

Важливо відзначити, що для багатьох керівників у 2024 році настрої залишаються незмінними (28%), хоча для 64% з них ситуація погіршилася. Причинами цього стали військові дії, мобілізація та невизначеність щодо міжнародної підтримки, зокрема з боку США.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/276481.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua