Перспективи розвитку сільського господарства в Україні на 2024 рік: рентабельність зернових та олійних культур

16 мар, 12:00

У 2024 році сільське господарство України може очікувати позитивних зрушень у сфері рентабельності зернових та олійних культур. За умови стабільності на заході країни та невтручання в експортні процеси морським транспортом, Міністерство агропромислового розвитку передбачає підвищення прибутковості у цих секторах.

Прогнозується, що у 2024 році в Україні спостерігатиметься певне зниження врожайності, орієнтовно на 4-5%. Мінімальну прибутковість матиме пшениця, тоді як кукурудза та ячмінь, імовірно, залишатимуться невигідними. Проте, усі види олійних культур очікуються прибутковими.

Незважаючи на позитивний прогноз, очікуваний рівень рентабельності залишається значно нижчим, ніж перед повномасштабним вторгненням. Здорожчання елеваторних послуг через підвищення цін на електроенергію стане одним із факторів, які вплинуть на ціни на зернові.

У сфері земельних відносин передбачається помірне підвищення орендної плати за землю – на 5% до 125 доларів США за гектар у зв'язку зі змінами у законодавстві щодо відкриття ринку землі.

Щодо тваринництва, у 2024 році прогнозується падіння рентабельності всіх видів тваринницької продукції через зростання витрат та зниження купівельної спроможності українських споживачів, а також девальвацію гривні.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/276489.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua