Європейський план для України: перші кошти із заморожених активів РФ очикуються в липні

13 мар, 09:00

За інформацією видання Financial Times, Єврокомісія активно працює над прискоренням процесу затвердження механізму використання прибутків від заморожених активів Російської Федерації, щоб Україна могла отримати перший транш у липні, розміром 2-3 мільярди євро.

Одним із важливих моментів в цьому процесі стала невизначеність щодо фінансової допомоги від Сполучених Штатів Америки.

За даними видання, Єврокомісія працює над планом, який передбачає конфіскацію прибутку від заморожених у депозитарії Euroclear російських активів, вартість яких складає близько 190 мільярдів євро. Ці активи були заморожені після вторгнення Росії у 2022 році.

Згідно з планом, Європейський Союз може забрати 97% чистого прибутку від заморожених у Euroclear російських активів та перерахувати їх до бюджету ЄС. Ці кошти можуть бути передані Україні щоквартально або двічі на рік, залежно від умов угод.

Пропозиція Єврокомісії, яка має бути розроблена до саміту ЄС наступного тижня, ще потребує остаточного схвалення та підтримки країн-членів ЄС.

Якщо цей план буде прийнятий, перший транш із прибутку від заморожених активів РФ може бути переданий Україні вже у липні. За словами джерел Financial Times, його розмір може становити від 2 до 3 мільярдів євро, в залежності від умов угоди.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/276499.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua