Зростає готовність українських компаній до інвестицій

15 мар, 09:00

Згідно з результатами щомісячного опитування підприємств New Monthly Enterprises Survey (#NRES), проведеного Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) у лютому 2024 року, 44% підприємств готові інвестувати у власний розвиток або відновлення. Це один з найкращих показників з 2011 року, коли таке бажання було виявлене лише у 2018-2020 роках.

Українські компанії, незважаючи на проблеми з пошуком працівників, здорожчання сировини та загрозу, сприймають майбутнє з оптимізмом та інвестують у свій розвиток або відновлення.

Бізнес виходить із стану невизначеності та починає будувати плани на майбутнє. Лише близько 15% власників та керівників підприємств не мали конкретних планів на наступні півроку у лютому 2024 року, порівняно з близько 40% у лютому 2023 року.

Відчутний рівень невизначеності залишається на рівні 50% учасників опитування у перспективі двох років.

"Зменшення кількості тих, кому важко будувати плани на наступні півроку, свідчить про повернення оптимізму українського бізнесу. Частка підприємств, які працюють на повну потужність, збільшується: якщо у лютому 2023 року таких було 6%, то тепер вже 15%. Однак, будувати плани на довгостроковий термін умовно-сприятливо для бізнесу в умовах війни є викликом", - зазначила виконавча директорка ІЕД Оксана Кузяків.

Проблеми з пошуком робочої сили досягли максимуму за всю історію спостережень. У лютому 2024 року 31% підприємців повідомили про проблеми з пошуком кваліфікованих працівників, а 27% - про проблеми з некваліфікованими працівниками.

Проблема з пошуком робочої сили стала другою серед занепокоєнь підприємців (46% опитаних). Більше за нестачу працівників бізнес хвилює зростання цін на сировину та матеріали (49% опитаних). Небезпека для роботи посіла третє місце (45%).

Незважаючи на всі проблеми, бізнес продовжує вірити в можливість інвестування. У 2023 році 45% опитаних компаній інвестували у власний розвиток або відновлення. І 44% готові інвестувати і в 2024 році, що є одним з найкращих показників з 2011 року.

"Бізнес досить оптимістичний щодо інвестицій, навіть у час війни. Частка підприємств, які вважають зараз сприятливим часом для інвестицій у обладнання, зростає. Проте більше половини підприємств (58%) не вважають зараз час сприятливим для купівлі обладнання. Основні перешкоди для інвестицій - це економічна невизначеність, політична нестабільність та недостатність прибутків компаній", - підкреслив старший науковий співробітник ІЕД Євген Ангел.

У дослідженні брали участь понад 500 українських підприємств, розташованих у 21 з 27 областей України. Польовий етап дослідження тривав з 19 по 29 лютого 2024 року. Менеджери підприємств порівнювали результати роботи в лютому 2024 року з січнем, оцінювали показники на момент проведення опитування та надавали прогнози на наступні два, три або шість місяців, іноді порівнювали їх з попередніми періодами.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/276523.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua