Зниження цін на пшеничне борошно та висівки: що це означає для України

18 мар, 13:00

Україна спостерігає застосування знижок на пшеничне борошно та висівки з початку березня через перевищення їхньої кількості на ринку. За даними "АПК-Інформ", протягом місяця ціни на високоякісне пшеничне борошно впали на 100-300 гривень за тонну, станом на 15 березня переважно коливаючись в межах 9700-11100 гривень за тонну.

Видання зауважує, що надмірна пропозиція борошна та помірний попит як на місцевому, так і на експортному ринку, продовжують впливати на ціни. Крім того, страйки фермерів на польському кордоні ускладнюють реалізацію борошна на зовнішні ринки, що також впливає на зниження цін.

У той же час, ситуація з висівками аналогічна. Ціни на цей продукт також зазнали зниження, впавши на 200-400 гривень за тонну протягом тижня, і переважно коливаються в межах 2200-3600 гривень за тонну без врахування вартості доставки. Такі зміни відбулися через зміни на експортному ринку, збільшення пропозицій на внутрішньому ринку та проблеми з логістикою.

Дані Державної митної служби свідчать, що в лютому 2024 року з України було експортовано 26,7 тисяч тонн пшеничних висівок, що на 15% менше, ніж у січні, і на 14% менше, ніж у лютому минулого року. Протягом 8 місяців поточного маркетингового сезону Україна експортувала 183,4 тисяч тонн висівок, що на 4% більше, ніж у той самий період минулого року.

Нагадаємо, що за даними Мінагрополітики, у березні Україна експортувала лише 2 тисячі тон пшеничного борошна, що значно менше, ніж за аналогічний період минулого року. Протягом 2023/2024 маркетингового року ця цифра склала 72,2 тисячі тон, що також є меншою, ніж за аналогічний період попереднього маркетингового року.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/276544.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua