Ситуація на західному кордоні України стає загостреною, що негативно позначається на діяльності підприємств

19 мар, 13:00

Ситуація на західному кордоні України стає загостреною, що негативно позначається на діяльності підприємств. Штреки та протести, що тривають на кордоні з Польщею, призвели до великих черг на пунктах пропуску як для вантажів, що ввозяться, так і для експортних продуктів. За даними Європейської бізнес асоціації (ЄБА), ситуація залишається напруженою.

Унаслідок протестів, які відбуваються на кордоні, страждає як експорт, так і імпорт. Згідно зі звітом ЄБА, 66% компаній, що зазнають впливу протестів, експортують свою продукцію, а 91% – імпортують товари.

Ситуація стає ще гіршою через обмежений термін придатності багатьої вантажної продукції, що перевозиться вантажівками. Кожна доба затримки може призвести до значних втрат. За розрахунками ЄБА, втрати від затримок складають майже 700 тисяч євро для кожної компанії. Крім того, 98% опитаних компаній повідомляють про зростання цін на послуги транспортування.

Українські перевізники також приєдналися до страйку, що призвело до блокування швидкопсувних товарів, таких як свіже м'ясо, риба, овочі та фрукти, практично на автодорогах. Це становить загрозу як українським компаніям-імпортерам, так і європейським виробникам.

Затримки на кордоні призвели до значного відкладення доставок на 11 днів для товарів нехарчової групи та 2-7 днів для продовольчої групи, особливо для швидкопсувних товарів. Ця ситуація є неврегульованою та непередбаченою.

Бізнес-спільнота закликає до безперешкодного руху товарів та вантажів через кордон, зокрема, швидкопсувних товарів, а також військових та гуманітарних вантажів, палива. ЄБА звернулась до уряду України та Офісу Президента з проханням забезпечити безперешкодний доступ через кордон для цих категорій вантажів.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/276555.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua