Споживчі товари: що подорожчало та дешевшало у 2024 році

24 мар, 12:00

З початку поточного року на українському ринку відбулися значні зміни в цінах на продукти харчування. Згідно з даними Державної служби статистики, найбільшими темпами подорожчали овочі, які входять до «борщового набору». У той же час, спостерігалася зниження цін на автогаз та яйця. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, посилаючись на оновлені дані Держстату.

Лідером зростання цін стала картопля, яка з початку року подорожчала на 50%. Цей тренд підтримується і в лютому, коли вартість картоплі продовжила зростати. На протязі останніх 4−5 місяців спостерігається більш ніж удвічі зростання цін на картоплю, що обумовлено скороченням запасів нового врожаю.

У цілому, вартість овочів зросла на 22% з початку року. Цей ріст пояснюється сезонністю, скороченням пропозиції та проблемами з логістикою через війну, дефіцитом овочесховищ тощо.

Найбільшим оберненням цінових тенденцій став автогаз, ціни на який знизилися на 19% з початку року. Проте вже у березні спостерігається стабілізація цін на автогаз на рівні близько 28 гривень за літр.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/276579.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua