Іноземні інвестиції в Україну досягли рекордних $1,7 мільярда під час повномасштабного вторгнення

21 мар, 09:00

Іноземні інвестиції в Україну досягли рекордних $1,7 мільярда під час повномасштабного вторгнення, зростаючи з $0,5 мільярда у 2022 році до $1,2 мільярда у 2023 році. Цю інформацію розкрила керівниця Київської школи економіки KSE Institute Наталія Шаповал під час Ukraine Business Compact (UBC) Workshop — ініціативи, спрямованої на співпрацю держави з бізнесом з усього світу для відновлення України.

Шаповал зазначила, що під час повномасштабного вторгнення в Україну інвестували 43 глобальні компанії, серед яких варто виділити Bayer ($65 мільйонів), Carlsberg ($40 мільйонів) та CEMARK, що входить до групи компаній CRH ($30 мільйонів).

Крім того, ще 12 компаній анонсували інвестиції в Україну, зокрема, Baykar, яка виробляє безпілотники Bayraktar TB2. У вересні 2023 року турецька компанія оголосила про готовність вкласти $100 мільйонів у завод, сервісний центр та штаб-квартиру у Києві. Будівництво заводу уже розпочалося у лютому 2024 і триватиме 12 місяців. У компанії заявляють, що Україну розглядають як довгострокового, стратегічного партнера, а не лише як ринок збуту.

У 2023 році CRH також підписала мандатний лист з Європейським банком реконструкції та розвитку щодо спільного придбання активів італійської компанії Buzzi в Україні.

На сьогодні іноземні компанії найбільше вкладаються у проекти в сферах IT, оборони та агробізнесу. Заступник міністра економіки Володимир Кузьо зазначив, що уряд працює над механізмами підтримки інвесторів та зменшення інвестиційних ризиків, співпрацюючи з міжнародними організаціями та експортно-кредитними агентствами.

Мінекономіки визначило п’ять ключових секторів з інвестиційними можливостями на $292 мільярди: енергетика, транспорт та логістика, сільське господарство, “зелена” металургія та критичні матеріали.

Проте, голова Європейської бізнес асоціації (European Business Association, EBA) Анна Дерев’янко наголосила, що головною перешкодою для іноземних інвесторів в Україні є розпорядження Нацбанку України, яке ускладнює виведення капіталів за кордон та створює проблеми із виведенням дивідендів.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/276584.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua